
 Superseded SSAPs and Nullified Interpretations INT 09-05 
 

 H-09-05-1 

Interpretation of the Emerging Accounting Issues (E) Working Group 

INT 09-05: EITF 08-3: Accounting by Lessees for Maintenance Deposits  

ISSUE NULLIFIED BY SSAP NO. 19 AND SSAP NO. 22 

INT 09-05 Dates Discussed 

June 13, 2009; September 21, 2009 

INT 09-05 References 

SSAP No. 19—Furniture, Fixtures, and Equipment; Leasehold Improvements Paid by the 
Reporting Entity as Lessee, Depreciation of Property and Amortization of Leasehold 
Improvements 

SSAP No. 20—Nonadmitted Assets 
SSAP No. 22—Leases 
SSAP No. 29—Prepaid Expenses 
 
INT 09-05 Issue 

1. EITF 08-3 clarifies how a lessee shall account for a maintenance deposit under an 
arrangement accounted for as a lease. Particularly, this guidance addresses the issue when 
maintenance deposits paid by a lessee under an arrangement accounted for a lease are refunded 
only if the lessee performs specified maintenance activities. Guidance included within paragraphs 
2 and 4 of EITF 08-3 identifies such maintenance arrangements and the accounting issue as 
follows:  
 

2.  Under certain equipment lease agreements, a lessee is legally or contractually 
responsible for repair and maintenance of the leased asset throughout the lease 
term. Additionally, certain lease agreements include provisions requiring the 
lessee to make deposits to the lessor in order to financially protect the lessor in 
the event the lessee does not properly maintain the leased asset. 
 

4.  In some cases, the total cost of cumulative maintenance events over the term of 
the lease is less than the cumulative deposits, resulting in excess amounts on 
deposit at the expiration of the lease. In those cases, some lease agreements 
provide that the lessor is entitled to retain such excess amounts; whereas other 
agreements specifically provide that, at the expiration of the lease agreement, 
such excess amounts are returned to the lessee (refundable maintenance 
deposit). Refundable maintenance deposits are accounted for as a deposit but 
diversity has developed on the accounting for maintenance deposits that may not 
be refunded (if the lessee does not perform the specified maintenance activities). 

 
INT 09-05 Discussion 
 
2. Guidance in paragraphs 8 and 9 of EITF 08-3 identifies that maintenance deposits shall 
be accounted for as a deposit asset. Furthermore, lessees shall continue to evaluate whether it is 
probable that an amount on deposit will be returned to reimburse the costs of the maintenance 
activities incurred by the lessee. When an amount on deposit is less than probable of being 
returned, it shall be recognized as additional expense. When the underlying maintenance is 
performed, the maintenance costs shall be expensed or capitalized in accordance with the lessee's 
maintenance accounting policy.        
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3. Guidance is included within SSAP No. 20—Nonadmitted Assets (SSAP No. 20), pursuant 
to the Statement of Concepts, that specifically



<<
  /ASCII85EncodePages false
  /AllowTransparency false
  /AutoPositionEPSFiles false
  /AutoRotatePages /None
  /Binding /Left
  /CalGrayProfile (Dot Gain 20%)
  /CalRGBProfile (sRGB IEC61966-2.1)
  /CalCMYKProfile (U.S. Web Coated \050SWOP\051 v2)
  /sCalRGBProfile (sRGB IEC61966-2.1)
  



