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Interpretation of the Emerging Accounting Issues (E) Working Group 

INT 08-07: EITF 07-6: Accounting for the Sale of Real Estate 
Subject to the Requirements of FASB Statement No. 66 

When the Agreements Includes a Buy-Sell Clause 
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4. Per EITF 07-6, the issue is whether a buy-sell clause would be considered a prohibited 
form of continuing involvement under paragraph 26 of FAS 66 and therefore preclude partial sale 
and profit recognition.  

INT 08-07 Discussion 

5. EITF 07-6 provides guidance that a buy-sell clause, in and of itself, does not constitute a 
prohibited form of continuing involvement that would require partial sales treatment under FAS 
66. However, EITF 07-6 provides guidance promoting judgment and consideration of all facts 
and circumstances at the time the real estate is sold. As noted in EITF 07-6, if the buy-sell clause 
provides the buyer an in-substance option to put their interest in the jointly owned entity back to 
the seller, or gives the seller an in-substance option to acquire the buyer’s interest in the jointly 
owned entity (thereby reacquiring the real estate), the buy-sell agreement may be considered to 
reflect a substantive continuing involvement with the property after the sale by the seller and thus 
prevent profit from being recognized under the full accrual method.  

6. As the EITF consensus requires evaluation of all relevant facts and circumstances 
pertaining to a buy-sell clause as part of determining whether continuing involvement exists and 
this evaluation complies with the statutory accounting principle concept of recognition, the 
Working Group issued a consensus to adopt the consensus reached in EITF 07-6. Thus, a buy-sell 
clause should be evaluated for substance of the options in assessing continuing involvement with 
property after a sale pursuant to paragraph 18 of SSAP No. 40. As illustrated in SSAP No. 40, 
profit for real estate property sold in which a substantial continuing involvement exists shall not 
be recognized by the full accrual method.  

INT 08-07 Status  

7. No further discussion planned.  
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